Leef in overeenstemming met het evangelie van Christus, zodat ik kan horen of straks zelf kan zien, dat u één van geest bent en samen voor het geloof in het evangelie strijdt”. (Filipp.1:27)

Paulus is in lockdown.  Hij zit in de gevangenis. Zijn toekomst is onzeker. Maar wat er ook gebeurt, hij bekommert zich niet om zichzelf. Zijn belangrijkste zorg is voor het evangelie. Hij bindt de Philippenzen op het hart om zo te leven, dat ze een getuigenis zijn voor de goede boodschap van Jezus, één van geest! Stabiliteit in leer en leven is vaak ver te zoeken. Maar het is nodig, als we willen strijden voor het geloof. Daartoe zijn we geroepen.

Bidt voor de jonge gemeenten in Kwa Zulu. Dat ze in de onstabiele samenleving in Zuid Afrika mogen blijven opkomen voor het evangelie. Niet alleen in de verkondiging, maar in heel hun levenswandel. Dat ze gebruik mogen maken van de gelegenheden om de waarheid van het evangelie te verdedigen in de publieke sfeer.

In de gebedsbrief van pinksteren 2016 vroeg ik u om te bidden voor Mduduzi Mahlangu, een jonge student, die aan de studie theologie was begonnen in het Mukhanyo seminarie en nu verder zou gaan bij de Universiteit van Potchefstroom. Hij kwam van een moeilijke achtergrond. Ouders gescheiden. Moeder hertrouwd met een alcoholist. Ging bij zijn vader wonen, die trouwde met een christin. Zij bracht hem bij de Heer. Op Mukhanyo kwam hij in aanraking met onze jongens van Ndaleni. Hij voelde zich aangetrokken door hun spiritualiteit en kwam meedoen met de evangelisatie campagnes van Ndaleni tijdens de vakanties. Ndaleni adopteerde hem en hij bracht de schoolvakanties hier door. In de loop van de jaren hadden we regelmatig contact.

Een week of drie geleden kregen we het heuglijke bericht, dat Mduduzi zo ver is gevorderd met zijn theologische studie, dat hij preekconsent heeft gekregen. Hij preekt regelmatig in de buurt van Potchefstroom en is ook betrokken bij het jeugdwerk van een van de gemeenten daar. Hij hoopt over een jaar klaar te zijn met zijn studie. Verder schreef hij, dat hij een vrouw heeft gevonden met wie hij wil trouwen. Ik drong er bij hem aan om een mentor te zoeken, die hem en zijn verloofde kan begeleiden in de voorbereiding op hun toekomstige taak. Hij vertelde dat ze een goede mentor hadden gevonden in een van de professoren van de Theologische School, een oude studievriend van onze zoon Henk. We waren heel blij met deze berichten. Bidt voor deze beide jonge mensen.

Toen ik op dit punt in mijn brief was gekomen, bereikte me het schokkend bericht, dat MaMtolo Khuboni, een vrouwenleidster van de gemeente te Ezithendeni, zojuist op gruwelijke wijze is vermoord samen met haar kleinzoon. Het motief voor de moord is waarschijnlijk jaloezie. MaMtolo was een succesvolle zakenvrouw, de zus van één van de ouderlingen van Ndaleni. Zij was de enige in de kleine gemeente boven op de berg aan de overkant van de Umkomaasrivier, die een auto had. Ze zette zich trouw ’s zondags in om de ver wonende kerkleden naar de diensten te brengen. Nu de lockdown eindelijk was opgeheven, zouden we juist weer beginnen met zondagse samenkomsten. In het naburige Nhlamvini gebied hadden onze studenten een week lang evangelisatie bijeenkomsten gehouden. Ook de mensen van Ezithendeni hadden meegedaan. Nu is MaMtolo er niet meer. Een enorme slag voor de gemeente. We verzuchten met Psalm 11Wanneer de grondslagen zijn vernield, wat kan dan de rechtvaardige doen?” Bidt voor de familie van MaMtolo en voor de gelovigen in dat gevaarlijk gebied aan de overkant van de Umkomaas. Och mocht het evangelie beslag leggen op de harten van de mensen daar! De moord gebeurde in het gebied waar ik zelf jaren geleden gehijacked ben.

Op dezelfde dag, dat we hoorden van de moord, kregen we een blij bericht. In de gemeente van Ndaleni hebben zondag 10 mensen belijdenis afgelegd van hun geloof!

Ook al gaat de duivel nog rond als een briesende leeuw, het werk van de Heer gaat door!
Een hartelijke groet van uw oude zendeling, Arie Reitsema
Onderstaand bericht werd op 5 december van ds. Sipho Phungula ontvangen:
“Today we had a funeral of this lady, Mrs Eunice Khubone, who was killed last Saturday night from Ezitendeni.. She was a deaconess.  Please keep her family in your prayers.”
NB. Op de foto is zij met een blauwe rand aangegeven.
Foto overleden zuster - november 2020