2016-05 Prayerletter text Psalm 119

Gebedsbrief voor de Zending         Pinksteren 2016

Ds.Sithole van Kwa Mncane vraagt uw gebeden voor hem en zijn familie. Ze voelen nog steeds de pijn van het plotselinge overlijden van hun oudste zoon Vusi (zie foto). Paul vertelde, dat vooral Vusi’s beide broers het er erg moeilijk mee hebben. Voor hen was hij altijd een lichtend voorbeeld. Nu is hij er niet meer en ze lijden erg onder het gemis. Bidt voor hen.

De gemeente van KwaMncane is van plan om in juni evangelisatie samenkomsten te organiseren op Mafakathini, dicht bij de woonplek van Sithole. Ze gaan een tent opzetten om de mensen te trekken. We hopen maar, dat het niet te koud wordt. Tot dusver is de winterse kou uitgebleven, maar het kan danig fris worden daar boven in de bergen. Enkele jaren geleden sneeuwde het, toen het bouwteam uit Zwolle bezig was met het Aids centrum.

De gemeente van Ndaleni heeft te kampen met transport problemen. Twee broeders die hun auto’s inzetten voor het gemeentewerk hebben ongelukken gehad. Als gevolg hiervan zijn er al drie weken lang geen diensten gehouden op Ezitendeni aan de overkant van de Umkomaasrivier. De mensen daar wonen erg ver van elkaar en zijn voor de bijeeenkomsten afhankelijk van transporthulp vanuit Ndaleni. Voorts zijn er in de verschillende kleine gemeenschappen te weinig capabele leiders. De jonge broeder Shange die een tijdlang hielp met het leiden van diensten, kreeg een baan in Umzimkulu. De familie is doodarm. Ze hadden het geld broodnodig. Hij vertrok. Men moest weer terugvallen op hulp van de ouderlingen van Ndaleni. Ook die hebben nu problemen om op Ezitendeni te komen. Bidt, dat de groepjes vrouwen in die omgeving de moed niet verliezen en creatieve oplossingen vinden om elkaar te bemoedigen.

Na de dood van Vusi en het vertrek van Siya en Nkosinathi, wordt het besef steeds sterker, dat onze jonge studenten in de theologie dagelijks onze gebeden nodig hebben. Dat geldt des te meer nu de groep van vijf, die vorig jaar zo eensgezind in Mukhanyo studeerde, is opgesplitst in drieën. De reden is de toelatingseis binnen de kerken om te kwalificeren voor het ambt van predikant. Alleen een graad van Potchefstroom opent de weg. Of dit wijs is, betwijfel ik sterk. Maar we zullen er rekening mee moeten houden. Het gevolg is, dat alle vijf langzaam maar zeker richting Potchefstroom zullen bewegen.

Mduduzi Mahlangu is de eerste die zover is.  Zijn verhaal is heel bijzonder. Zijn ouders zijn gescheiden. Hij bleef bij zijn moeder. Zij hertrouwde met een dronkenlap. Hij hield het niet uit bij hen en ging wonen bij zijn vader. Die hertrouwde met een christin. Zij bracht Mduduzi tot de Heer. Hij wilde theologie studeren. Pa gaf geen toestemming. Toch kwam hij terecht op  Mukhanyo, waar hij bevriend werd met onze jongens van Ndaleni. Hij kwam meedoen met onze evangelisatiecampagnes tijdens de vakanties. De gemeente van Ndaleni heeft hem nu geadopteerd. In de vakanties woont hij bij onze trouwe diaken Petros Mtolo in huis. Mduduzi heeft al een diploma van Mukhanyo. In Potchefstroom is hij ingeschakeld als jeugdleider in de gemeente van Promosa. We horen goede berichten over hem. Op onze Phasika meeting leidde hij een van de diensten. Hij is niet erg blij met de geestelijke atmosfeer op de universiteit, maar zegt dat onze gebeden om goede vrienden voor hem worden beantwoord. Blijf bidden. Ook voor de anderen, Khula en Khehla in Pretoria en Mongameli en Sibu op Mukhanyo.

Ds.Phungula is weer gestart met een wekelijkse Bijbelstudie onder studenten van de universiteit van Natal in Pietermaritzburg. Het loopt goed tot dusver. Hij vraagt gebed voor het werk onder de jeugd. Evenals in Nederland wordt het steeds moeilijker om jongeren te bereiken met het evangelie. Toch zijn er veel open deuren.

Met een hartelijke groet, in de Heer,
Arie Reitsema
2016-05 Vusi Sithole 2016-05 Prayerletter text Joel 2