“Bid voor alle koningen en gezagsdragers…” (1 Tim.2:2)

2015-04-18 Prayers for South AfricaIn Christ there is no fereigner Zuma op luchtbed

Van Ds. Tjeerd Baron die als zendeling door de zendingsvereniging NGZN van Bunschoten/Spakenburg is uitgezonden naar KwaZulu Natal Noord ontvingen we onderstaande gebedsbrief. Het zendingsgebied ligt in dezelfde provincie als onze zusterkerken (Kampen / SBK) en de omstandigheden daar zijn min of meer vergelijkbaar met de situatie in KZN Noord.
Met Tjeerd willen wij jullie vragen deze ontwikkelingen ook in Gebed voor de Heer te brengen.

Zuid-Afrika zit in een diepe crisis. Nee, niet economisch. Hoewel? Als een kwart van de bevolking werkloos is, dan kun je dat gerust een crisis noemen. De crisis is echter een regéringscrisis. Rust en orde in de samenleving dreigen te worden vervangen door onrust en chaos.
1. Vreemdelingenhaat – afgelopen week zijn er in de buurt van Durban (grootste stad in onze provincie) tijdens plunderijen verschillende buitenlanders omgebracht. Sommigen zelfs in brand gestoken! Veelal gaat het om winkeliers.
De politie voelt zich vanwege de aantallen plunderaars, onmachtig de rust te herstellen. Zoals het er naar uitziet moet het leger –ja, soldaten, die getraind zijn voor oorlog- worden ingeroepen om de rust te herstellen.
2. Sociale onrust – het gaat hier om bed/bad/brood. Een aanzienlijk deel van de bevolking in ZA mist de behoeften die in Nederland de minimum standaard is voor vreemdelingen! Er worden daarom veel protestoptochten gehouden (waarbij –opnieuw- geweld niet wordt geschuwd). In heel wat gevallen moeten huizen van wethouders en ander overheidspersoneel het ontgelden, ze worden in de brand gestoken.
Protestoptreden wordt door de politie in banen geleid, maar die zijn hievoor onvoldoende opgeleid. Berucht is het mijnwerkersprotest bij Marikana (in 2013), dat werd door de politie koelbloedig onderdrukt, ten koste van meer dan 25 levens.
3. Licht – Sinds een maand of 3 zijn er serieuze problemen in de electriciteitsvoorziening die hier 99,9% in handen van de overheid is. Per dag (tussen 06:00 en 22:00) zitten we twee tot vier uur zonder electra. Hoewel de regering al in 1994 –het jaar dat Zuid-Afrika democratisch werd- op is gewezen dat onderhoud aan de centrales hoogstnoodzakelijk was, heeft men dit 20 jaar voor zich uitgeschoven. Nu keert de wal het schip, en weigeren energiecentrales dienst, ze gaan kapot. De regering moet hier hard ingrijpen, want een onbetrouwbare energievoorziening betekent teruglopende economische activiteit en nog meer werkloosheid.
4. Water – in ons dorp is het gemeentewater niet meer voor menselijke consumptie geschikt. Er zitten bacteriën in die gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Ons dorp is trouwens een van vele waar mensen nu drinkwater moeten kopen. Ook hier is achterstallig onderhoud vaak vijand nummer 1. Gemeente- en provinciale ambtenaren zijn vaak op basis van politieke voorkeur, en niet op basis van kundigheid voor hun vakgebied aangesteld.
5. Geloofwaardigheid – wanneer een regering de meest fundamentele levensbehoeften niet weet te waarborgen is hij niet langer geloofwaardig. Op tal van gebieden zie je mensen het recht in eigen hand nemen. De grensloze graaimentaliteit die ze bij ‘gezagsdragers’ zien (President Zuma staat nummer vier (!) op de lijst van best betaalde presidenten ter wereld) eigenen ze zichzelf gewoon op het eigen niveau van armoede en werkloosheid toe.

Willen jullie bidden voor ons land, voor onze overheid? We hebben het hard nodig! Alleen wanneer we in Christus geloven zullen de demonen van vreemdelingenhaat, graaizucht, armoede en werkeloosheid echt aangesproken kunnen worden. In de zending proberen we daaraan ons steentje bij te dragen.

Een hartelijke groet!  Tjeerd Baron,  Zuid-Afrika